29.04.2023

NORVEÇ'İ NASIL UCUZA GEZDİM ?



 




Herkese yeniden merhaba. Hazırsanız göz alıcı fiyortları, olağanüstü trekking rotaları ve eğer şansınız yaver giderse Kuzey Işıkları ile bir çok kişinin hayal rotası olan Norveç'i anlatmaya başlıyorum.




HANGİ TARİHTE GİDİLİR ?




Geziyi planlarken ilk karar verilmesi gereken nokta sanırım Kuzey Işıkları oluyor. Ekim ve Mart ayları arasında ışıkları görme ihtimali daha yüksek olduğu için eğer şansınızı ışıklardan yana denemek istiyorsanız bu tarihler arasına bilet bakmanız gerekiyor. Norveç planınız Trolltunga gibi trekking parkurlarını içerecekse geziyi yaz aylarına denk getirmeniz gerekiyor çünkü zorlu hava şartları yüzünden kışın bu parkurlar kapalı oluyor. Keşke ekonomik şartlar el verse de bir ülkeyi farklı mevsimlerde görebilsek. Bu anlamda Norveç karlar altında görsel şölen sunan fiyortları ile olduğu kadar, yazın yemyeşil trekking rotaları ile de hakkı verilecek bir ülke.




GEZİYİ PLANLARKEN :




Gezilerimi sosyal medyada paylaşırken en çok sorulan soru bir geziyi nasıl planladığım oluyor. İşe ucuz uçak bileti kovalayarak başlıyorum. Bir ülkeyi hedef alıp oraya bilet arayarak değil, ucuz bilet bulduğum rotaya odaklanarak geziyi şekillendiriyorum. Norveç gezisi de tam olarak bu şekilde planlandı diyebilirim. Zaten çok görmek istediğim bir ülkeydi. Pegasus kampanyası ile gidiş dönüş bilet sadece 1000 TL olunca yeni rota belli oldu. Pek çok Kuzey Avrupa ülkesi gibi Norveç de pahalı bir ülke. Ucuza bilet bulmak işin yarısı gibi görünse de konaklama ve yeme içme ciddi rakamlar tutuyor. Hele ki geziyi ülkenin en güneyinden en kuzeyine sekiz günlük bir süreyle oluşturduysanız... Hadi gelin ben bu işi nasıl çözdüm birlikte bakalım : )






NORVEÇ'İ NASIL UCUZA GEZDİM ?




Bilet alırken iki kişi çıktığımız yolculuk sosyal medyada ' Norveç'e gidiyoruz. Kimler bizimle gelir ? ' çağrısıyla beş kişiye ulaştı. Ülkenin tamamını gezmeyi planladığımız ve araç kiralayacak olduğumuz için beş kişi olmak önemli bir detaydı. Ocak ayında gezdiğimiz Norveç için Kasım'da Black Friday indiriminden yararlanarak aracı 5 günlük 4200 TL ye kiraladık. Sadece Oslo'yu gezecekseniz araca gerek yok ama bizim gibi tüm ülkeyi görmek, özellikle fiyortlara çıkmak istiyorsanız araç şart. Bunu toplu taşıma ile yapabilmeniz neredeyse imkansız.




Uçak biletini kampanya ile gidiş dönüş 1000 TL ye aldığımızdan bahsetmiştim. Beş günlük aracı da kişi başı 840 TL gibi bir rakama ayarladığımızı düşünürsek şu ana kadar oldukça ekonomik gidiyoruz bence : )



Norveç, İzlanda gibi zorlu kış şartları ve dağınık yerleşimi olan ülkelerde, eğer ülkenin tamamını gezmeyi düşünüyorsanız, malesef hostel gibi konaklama seçeneklerinden yararlanamıyorsunuz. Çünkü bu seçenek sadece başkentlerde oluyor. Siz ise köy köy, fiyort fiyort gezdiğiniz için konaklamada bu coğrafyaya ait evleri seçmek zorundasınız. Bahsettiğim evler geniş pencereli, çoğu tablo gibi fiyortlara bakan, şansınız yaver giderse terasından Kuzey Işıklarını bile görebileceğiniz çok şık evler. Beş kişi olmamızın en güzel tarafı bu evlerde çok daha ekonomik konaklayabiliyor olmamız. Biz bu gezide 6 gece farklı evlerde konaklamaya kişi başı 4200 TL ödedik.





Bu gezide diğer en çok merak edilen ve İnstagram hikayelerinde de her gün ' günün menüsü ' tadında paylaştığım yeme içme rehberi olmuştu. Norveç gerçekten pahalı bir ülke. Tek bir hamburgerin fiyatının 2OO NOK dan başladığını düşünürsek, geziyi ekonomik bir bütçe ile tamamlamak adına üç öğün dışarıda yiyebilmenize zaten imkan yok. Ocak 2023 de biz bu geziyi yaparken 1 NOK = 1,90 TL Yani demem o ki bu ülkede tek bir hamburger 380 TL : )




Peki bu fiyatlar ile biz yeme içmeyi nasıl uyguna getirdik. Ülkeden giderken yanımızda kuru erzak götürüp, kaldığımız evlerde yemek pişirerek. Evet evet baya bildiğiniz yanımızda erişte tarhana falan vardı. Ekmek, yumurta taze sebze meyve gibi günlük ihtiyaçları orada yerel marketlerden almış olsak da pek çok temel gıdayı yanımızda götürdük. Pişman değiliz. Yine bir Kuzey Avrupa gezisi planlasak, yine aynını yaparız : )




BİZİM NORVEÇ ROTAMIZ:




1. Gün : Oslo'ya iniş ve ilk gün burada konaklama. İlk günü buranın en meşhur caddesi olan Karl Johans Gate e ayırıyoruz. Görülecek pek çok önemli yapı da zaten bu cadde üzerinde. Bunlar sırasıyla:

* Kraliyet Sarayı: Burası Norveç Kraliyet Ailesinin evi. Hem ev hem de iş yeri olarak kullanılıyor. İnşasına 1820'lerin başında başlanmış. Yapı Norveç'in zengin kültür ve tarihini yansıtacak şekilde tasarlanmış. Belirli tarihlerde rehber eşliğinde gezebilmek mümkün.

* Ulusal Tiyatro: Tiyatro binası 1899'dan beri aktif olarak kullanılıyor. Vaktiniz varsa bu binada bir oyun izlemenizi öneririm.

* Oslo Üniversitesi

* Parlamento Binası: Mimarisi oldukça değişik olan yapılardan. Bu özelliği ile hemen dikkatinizi çekecektir. Giriş ücretsiz. Cumartesi günleri gruplar halinde ve rehber eşliğinde gezebilmek mümkün.

* Oslo Katedrali: Yapı 1697 yılından beri ayakta. Giriş ücretsiz. Pazar günü ziyaret ederseniz ayine denk gelme şansınız var.

* Frogner Park: Güzel bir havaya denk gelirseniz, heykelleri ile meşhur bu parka mutlaka uğrayın.


LİMAN BÖLGESİ:







* Ulusal Müze ( Nasjonalmuseet ) Munch eserleri de dahil bir çok önemli eserin sergilendiği bu müzeye, yetişkinler 19 Euro öderken 18 yaş altı ücretsiz girebiliyor.




* Nobel Peace Center: Verilen Nobel Ödülleri ile ilgili pek çok bilgi ve sürekli güncellenen sergileri burada görmek mümkün.

* Belediye Binası ( Radhuset Oslo ) 

* Viking Müzesi ( The Viking Planet ) Tek bir müzeye şans verecekseniz eğer, o müze bu müze olmalı.

* Liman bölgesi yürüyüş yapmak, gün batımı seyretmek, kale manzarası izlemek ve burada ki restoran ve kafelerden yararlanmak için şahane bir lokasyon. Zaten Oslo'nun kalbide burada atıyor. Gecesi ayrı gündüzü ayrı keyifli.


2. GÜN : Uçakla Bodo'ya geçiş


* Bodo, Lofoten Adalarına geçebilmek için Leknes ya da Mokones'e ulaşmamızı sağlayan durak. Burada konaklamıyoruz sadece transfer noktası olarak kullanıyoruz. 




* Bodo limandan bineceğimiz gemi bizi Leknes'e ulaştıracaktı. Planımız bu şekildeydi. Ancak hava şartları sebebiyle gemi seferleri iptal oldu. Planlanan saatten yaklaşık 4 saat sonra Leknes'e değil ama Mokones'e bir gemi bulunca yeni rotamız mecburen burası oldu. Kiraladığımız aracı firmanın yardımcı olmasıyla buradan alarak yola çıktık. O fırtınanın içinde yolculuğun ne kadar korkunç olduğundan  bahsetmeme gerek var mı bilemiyorum. Merak edenler basak.wanderlust İnstagram hesabımdan 'Norveç' öne çıkan hikayelerinden bakabilirler : )




3. Gün :  Kiraladığımız aracı alarak Tromso'ya doğru yola çıkıyoruz. Amacımız en kuzey nokta Tromso'dan başlayarak Lofoten'i köy köy gezerek güneye inmek. Mokones - Tromso 585 km. Gece boyunca Kuzey Işıklarının yer yer göz kırptığı heyecan dolu ama yorucu bir yolculuk oldu. Karın buzun içinde yol aldık. Araçların hepsi gerçek anlamda kış lastikli ve yol boyunca yol açma çalışmaları hep devam ettiği için hiç bir sorun yaşamıyorsunuz bunu da belirtmek isterim.


4. Gün : Ve resmen Kuzey Kutup Dairesindeyiz. Asın bayrakları... 




Burada ki konaklama noktamız olan Skogsfjordvatn'a ulaşıyoruz. Burada iki gece konaklamayı planlamıştık ancak Bodo'da hava şartları sebebiyle geç kalkan vapurdan dolayı bir gece konaklayabiliyoruz. Hava şartlarına bağlı feribot iptal ya da aksamalarına karşı bir B planınız olmalı sanırım. Bizim yoktu şans yardım etti : )




Bugün ilk fiyort manzarası görüldü. Haritalarınıza mutlaka işaretleyin. Grunnfjorden size şahane manzaralar sunacak. Bundan sonra ki günler manzaramız kırmızı, sarı balıkçı evleri ve fiyortlar ile tam bir Kuzey masalı olacak.







5.GÜN : Reisafjorden ve Sjovegan ı görerek Hamnvik e ulaşıyor ve burada yine şahane bir evde konaklıyoruz.





6. Gün : Gezinin en merak ettiğim rotası Lofoten başlıyor. Lofoten, Norveç'in Nordland ilçesinde bir takımada. En büyük kasabası Leknes. Lofoten, Norveç'in en güzel bölgesi. Fiyortlar, koylara konumlanmış balıkçı kasabaları, kırmızı balıkçı evleriyle tablo gibi. İlk durak Lofoten'in en büyük köyü olan Svolvaer. Sonra sırasıyla Henningsvaer ve Napp i göreceğiz. konaklama Napp de.







7. Gün : Erkenden yola koyuluyoruz. Kuzey ülkelerinde gün ışığından yararlanmak adına bunu yapmak zorundasınız. Hava aydınlanmadan yola koyulmalı, aydınlandığında hedefe ulaşmış olmalısınız. Çünkü Ocak ayında 10:00 - 14:00 saatleri arasında yaklaşık dört saatlik gün ışığı görme şansınız var. İlk durak Nusfjord. Bu bölgede alabildiğine balık kurutma askıları göreceğiz. Yazın askılara asılan somon balıkları burada kurutulup diğer ülkelere ihraç ediliyor. Bölgeyi kışın ziyaret ettiğinizde ise kurutulan balıklardan kalan kafalarını göreceksiniz ki bunlarda özellikle martılar için bırakılıyormuş. Askıda balık kurutma yöntemi Vikinglerden miras. Vikingler 1.200 yıl önce Kuzey kutbundan çıktıkları uzun yolculuklar boyunca bu balıkları taze tutmak için, kurutma yöntemini kullanmışlar.




* Biz de bugün bu nefis balıklardan yapılan Fishburger'i denemek için bölgenin en meşhur restoranı olan Anitas'tayız. Burgerlerin fiyatı 199 ile 259 NOK arasında değişiyor. Balık çorbası ise 239 NOK. Asla ucuz bir restoran değil ama bölgenin meşhur balıklarından denemek için en doğru adres. Saat 16:00 da kapandığı için planınızı buna göre yapmayı unutmayın. Yoğun dönemlerde rezervasyon gerekebildiğini de eklemek isterim.








' Balina denedin mi, Başak ' cevap veriyorum: ' Evet ' : ) Norveç'e geldiğinizde buraya özgü en değişik lezzet tütsülenmiş balina ve yine balıktan yapılan cipsler olacak. Pek çok hediyelik bölümünde de göreceksiniz bu cipsleri.

( Verdiğim fiyatlar Ocak 2023 için ve bu tarihte 1 NOK = 1,90 TL )

* Gece pır pır uçak ile Lofoten'den Bodo'ya geçiyoruz.




8. Gün : Ve aynı günün sabahı da Bodo'dan Oslo'ya uçuyoruz.


Bugün rotamız yeniden Oslo. Uçaktan indiğimiz ilk gün Oslo'nun en işlek caddesi olan Karl Johans Gate üzerindeki yerleri gezmiştik. Bu son günümüzde ise sırasıyla:




* Opera Binası: Sıra dışı mimarisi ile dikkat çekiyor. Hem şehrin yüksek bir noktasında olması hem de bu şekilde inşa edilmiş olması sebebiyle güzel bir manzarası var. 




* Kütüphane ( Deichman Bjorvika ) Gördüğüm en etkileyici, en sıra dışı kütüphanelerden biriydi. Özellikle çocuklar için olan bölümler nefis olmuş. Bizdeki kütüphanelerin aksine içeride sonsuz bir sessizlik yok çünkü böyle bir kural yok. Herkes saygı çerçevesinde mutlaka ama bir hareketlilikte söz konusu. 3D çizimden terziliğe pek çok atölye barındıran kütüphane de her dilden kaynağa ulaşabiliyorsunuz. Hal böyle olunca gözümüz Türkçe eserleri aradı ve edebiyatımızın klasiklerini görmek bizi mutlu etti : )




* Grafitileri ile meşhur Grünerlokka: Cıvıl cıvıl bir sokak. Rotanıza kesinlikle ekleyin. Şahane barlarında bir şeyler içebilir ve grafitiler ile şahane fotoğraflar çekilebilirsiniz. 




* Mathallen Oslo ( Pek çok farklı yeme içme alternatifi ile öğle yemeği molanız için uygun olabilir. )





* Akerhaus Castle: 1300'lerde yapılan kaleye çıkmak ücretsiz. Kalenin içinde bir de müze yer alıyor. Giriş ücreti 10 euro. Kalenin şahane bir Oslo Limanı manzarası var. 




* Kuzey ülkelerine has sahunaları yine burada ve liman çevresinde sık sık görebilirsiniz. Öncesinde buz tutmuş denize atlayıp yüzüyor sonrasında ise sıcak odalarda dinleniyorsunuz. Kuzeyliler bunun sağlık ve gençlik getirdiğine inanıyor. Buraya kadar gelmişken denemek isterseniz rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Ben son güne bırakıp, rezervasyon da yaptırmadığım için malesef deneyimleyemedim. 

* Munch Müzesi: En meşhur müze burası. Biz gezmedik ama vaktiniz varsa mutlaka görün. Sürekli değişen sergileri ve Munch'ın hayatını konu alan film gösterimi ile listeye eklemelisiniz. Konumu Opera Binasına çok yakın. Giriş ücreti yetişkinler için 14 Euro. 0 - 18 yaş arası için ise ücretsiz.




NELERE DİKKAT ETMELİ:





* Bu geziyi kışın yapacaksanız gün ışığından yararlanacak şekilde bir plan yapmayı unutmayın. Hava ağarmadan yola çıkmak ve ağardığında hedef noktaya varmış olmak size zaman kazandıracaktır.

* Bütçeniz sınırlıysa yanınıza mutlaka kuru erzak alın ve kendi yemeğinizi yapın çünkü restoranlar gerçekten pahalı. Diğer Avrupa ülkelerinde ki ucuz sokak lezzetleri burada bulma şansınız yok.

* Termosunuzu valize atmayı unutmayın. Yanınıza alacağınız sıcak içecekler o soğukta gün boyunca hayatınızı kurtaracak.

* Termal ve çok katlı giyinin. İçlik, polar, üzerine polar mont ve kayak montu ve pantolonu doğru bir seçim olacaktır. Yün çorap ve kar botu bu gezinin olmazsa olmazı.

* Çantanıza kuruyemiş atın. Gün içinde soğukta ekstra enerji kaybedeceksiniz ve bu atıştırmalıklar çok işe yarayacak.

* Aynı enerji kaybı soğuk kaynaklı olarak elektronik aletleriniz içinde geçerli olacağından yedek bataryaları tam şarj ederek yanınıza almayı unutmayın.

* Eğer alkol tüketiyorsanız şunları bilmenizde fayda var: Büyük marketlerde alkollü içecek olarak sadece bira var. Local biralarının adı ' Lofotpils ' Yüksek alkollü diğer içecekler özel izin verilmiş farklı dükkanlarda satılıyor. Alkol satışı hafta içi 20:00, Cumartesi günleri ise 18:0'a kadar var. Pazar ise satış hiç yok bilginize : ) Bu arada alkol fiyatları da epey yüksek. Marketlerde 4 Euro dan başlayan fiyatlarla satılan kutu bira, mekanlarda 10 - 15 Euro ya satılıyor.




* Kuzey Işıklarını takip edebilmek için bir program indirmeyi unutmayın. Işıkları net görebilmeniz için dolunay zamanı olmamalı, hava yeterince soğuk olmalı ama kar yağışı da olmamalı. Gökyüzü açık olmalı ve siz şehrin ışıklarından mümkün olduğunca uzaklaşmış olmalısınız. Biz uygulama olarak ' My Aurora Forecast ' kullandık. Bu uygulama size KP İndeksini gösteriyor. Değer 3'ün üzerinde ise ve hava açıksa görebilme şansınız yüksek. Biz sadece ilk gün yolda bulutların arasından denk geldik. Dönüş günü KP indeksi çok güçlü hava da açıktı ancak bu kez de biz, hem güneye inmiş hem de şehir merkezine dönmüştük.




* İyi bir cep telefonu ile de Kuzey Işıklarını çekmek mümkün. İmkanınız varsa yanınıza tripod alın.

* Oslo'nun en merkezi tren istasyonunu da belirtelim. Opera Binası ve diğer turistik noktalara en yakın durağın adı ' Oslo S ' olarak geçiyor.




* Magnet almaktan vazgeçemeyenlerdenseniz işiniz zor. Hem çeşit çok hem de pahalılar. Seçiminizi Trollerden yana yapabilirsiniz. Koca burunlu, çirkin cücelerin şans getirdiğine inanılıyor. Bu arada Norveç'in meşhur Trolltunga'sı da adını Trolllerin burunlarına benzemesinden alıyor. 




HADİ GELİN  BU ŞAHANE GEZİNİN TOPLAM BÜTÇESİNE BİRLİKTE BAKALIM:





* Oslo Pegasus kampanyası ile gidiş dönüş uçak bileti 1000 TL

* 5 günlük araç araç kiralama 4200 TL ( kişi başı 840 TL )

* Şahane Kuzey evlerinde konakladık. 6 gece farklı evlerde konaklamaya kişi başı 4200 TL ödedik.

* Ülke içinde üç uçak bir feribot aktarması yaptık. Buna da kişi başı 4400 TL ödedik. 

* Yeme içme olarak bir kez restorana gittik ve kişi başı yaklaşık 500 TL ödedik.

* Benzin ve ortak market alışverişi ile bu gezi toplamda kişi başı 13 bin TL ye mal oldu. 8 günlük tam Norveç rotası için, konakladığımız evlerin ne kadar muhteşem olduğunu da düşünürsek bence şahane bir rakama kapattık bu geziyi. 

Ne dersiniz, bir tur yapsam katılır mısınız ? 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder