Selammmmm. Bugün günlerden İznik. Şu yağlı boya tablo gibi fotoğrafa bir bakın; bu rotayı yapıp yapmayacağınıza öyle karar verin😉
İznik’te günbatımı Türkiye’de ki en iyi günbatımı noktalarında tartışmasız ilk ona girer ben kefilim✌🏻
Hele ki ekinoks tarihlerine denk gelirseniz. 21 Mart- 23 Eylül tarihlerinden bir 10 gün öncesi / sonrası günbatımı izlemek için en uygun tarihler. Hem güneşin batarken ki açısı, hem de battıktan sonra ardında bıraktığı kızıllık destansı...
⭐️Eylül sonu, Ekim başı gelirseniz taze ceviz alın. Göl kenarına oturup yiyin🙈
Sabahın erken saatlerinde yola düşerseniz İznik bir tam gün de gezilecek yerlerden. Ama bizim gibi yol da olmaktan keyif alıyor, bol bol durup foto çekiyor ve hatta foto çekmek için yolu uzatıp doğaya dalıyorsanız bir gün kalmalı bir plan daha iyi olacaktır.
⭐️Biz Öğretmen Evi’n de kişi başı 60 tl gibi bir rakama kaldık. Çok bir beklentiniz yoksa amaç sadece geceyi geçirmekse tavsiye edilir. Göl manzaralı ve havuzlu Nicea Otel, ev rahatlığında Seyir Butik Otel gözüme çarpanlardan.
İstanbul’dan başlayıp, İznik’e uzanan yolculuğumuz da biz köprü ya da feribot tercih etmedik. İzmit üzerinden devam ederek Gölcük’ü geçer geçmez, Karamürsel’e gelmeden Yalakdere tabelasından dağ yoluna saptık. Bu ayrımda herhangi bir “İznik” tabelası yok ancak dağ yoluna döndükten sonra bolca tabela göreceksiniz. Önemli olan, bu yolu tercih edecekseniz eğer bu ayrımı kaçırmamak. Tek şerit dağ yolu olmakla beraber bakımsız bir yol değil. Manzarası mükemmel. Çınar ağaçlarının altından, köy kahvelerinin arasından kıvrıla kıvrıla gidiyorsunuz. Aşıklar Tepesi’n de şahane bi 3. Köprü manzarası var. İznik’e yaklaştığınız zaman da harika bi göl manzarası... ilk saptığınız yerden itibaren İznik 37 km.
⭐️Bir tam gün geçirecekseniz, sabah saatlerini tarihi yerleri gezmeye, öğle saatlerini gölde yüzmeye ve günbatımını ise gölde kano etkinliğine ayırmanızı öneririm. Biz bir gece konakladığımız için ilk günü tarihi yerleri gezerek ve günbatımında kano yaparak; 2. günü ise geç bir kahvaltı eşliğinde gölde yüzerek geçirdik.
➡️Hrıstiyan dünyası için önemli olmasının sebebiyse ilk evrensel konsilin burada toplanmasıymış. Bu toplantıya 1. Constantinus’un da katıldığı söyleniyor. Toplantıda iki ana unsur görüşülmüş. Bunlardan biri İsa’nın tanrının oğlu olup olmadığıymış. İskenderiye’den gelen din adamları sadece insan olduğunu öne sürselerde bu fikir kabul görmemiş. Toplantı sonucunda alınan kararlar bugün dahi geçerliliğini sürdürüyor. Diğer önemli konu ne derseniz Paskalya tarihi bu toplantıda netleştirilmiş. Gitmeden önce okuyup edindiğim bu ilginç bilgileride aktarmak istedim sizlere🤗
Peki tarihi olarak nereleri gezelim görelim derseniz eğer bizim de gezdiğimiz bazı önemli yerleri minik bilgiler eşliğinde sizlerle paylaşmak isterim:
1. ŞEHİR SURLARI VE ŞEHRİN KAPILARI: Şehrin etrafında ki surların 4,5 km uzunluğunda olduğu biliniyor. Bilinen beş kapısı var ki bunlardan en sağlam olarak günümüze gelmeyi başaran LEFKE KAPI
2. YEŞİL CAMİ: Mavi ve yeşil renkte ki çinileri ile adeta İznik’in sembolü.
4: NİLÜFER HATUN ÇİNİ ÇARŞISI: Hediyelik çini alışverişi yapabileceğiniz gibi, atölyelerde belirli bir ücret karşılığında kendi çininizi yapma şansınız da var.
5: AYASOFYA CAMİ: İznik’in en ünlü yapısı. 7. Hrıstiyanlık Konsilinin toplandığı kilise, Orhan Gazi’den sonra camiye dönüştürülmüş.
5: SÜLEYMAN PAŞA MEDRESESİ: Burası ilk Osmanlı medresesi. Erken dönem Osmanlı mimarisinin karakteristik özelliklerini yansıtıyor. Şu an içerisinde çini atölyeleri var.
6. ÇİNİ MÜZESİ VE ROMA YOLU: Çininin geçmişten günümüze yolculuğunu öğrenmek isterseniz doğru yerdesiniz. Pazartesi günleri kapalı olan müze kompleksinin içinde alışveriş için minik dükkanlar, kahve içebileceğiniz bir avlu ve Roma Yolu Kalıntıları var.
Çınar ağaçlarının gölgesinde, bolca çini atölyesinin eşlik ettiği tarihi noktaları tamamladıktan sonra, vakit tam da günbatımına yaklaşırken biz kano etkinliği için buluşma noktasına geçtik.
⭐️ Buluşma noktası İznik Su Sporları Merkezi. Gelmeden önce kano için rezervasyon yaptırıyorsunuz. Saat 17:30 gibi başlayan etkinlik, günbatımını da içine alacak şekilde yaklaşık 1,5 saat sürüyor. İki kişi için ücret 150 tl. Biniş esnasında rehberiniz oluyor. Çocuklu aileler içinde uygun. Can yeleği veriliyor. Üç kişinin binebileceği tipte kano olduğundan çocuk ortada güvenle etkinliğe katılabiliyor. “Islanır mıyız” derseniz küreği ne şekilde çektiğinize bağlı. Sadece ayaklarınızda ıslanabilir komple kendinizde😅Göreceğiniz renkler sonrası ruhunuz nirvana... Gelmişken denemeli hatta bizim gibi sırf bu etkinliği yapmak için gelmelisiniz.
➡️Su sporları merkezi iletişim Erdal Cındık 0554 816 49 06
Biz ilk günü tarihi yerleri gezerek, gölde kano yaparak ve akşam göl balıklarından tadarak tamamladık. 2. günü ise göl kenarında güzel bir kahvaltıya ve gölde yüzmeye ayırdık.
⭐️ İznik Gölü Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 5. büyük gölü. Suyu tatlı. Gölün altında kano etkinliğine katılırsanız görebileceğiniz batık bir şehir var. Göl kenarında ki kafelerin önlerinden suya girebiliyorsunuz. Deniz mantığı gibi sabah saatlerinden öğlene kadar su kıpırtısız ama 12’den sonra hafif dalgalanıyor ve bulanıklaşıyor.
Gölden bu güzel karelerle yazıma son veriyorum. Umarım yeni bir rota için sizlere ilham olabilmişimdir.
Çok güzel bir geziydi inan insan oradaymışçasına hissediyor
YanıtlaSilYine öz keyifli anlatımla daha da güzelleştirmişsiniz gezinizi
Merakla beklediğime değdi ☺️
Yemek yemeyi seven biri olarak Bu menüyü nasıl kaçırmışım anlam veremedim ☺️
Başka gezilerinizi merakla bekliyoruz
Teşekkürler
Çok teşekkür ederim güzel yorumun için. Fikirlerin benim için önemli
SilÇok teşekkür ederim
YanıtlaSil